Megakadtak a tárgyalások az OMV és Abu Dhabi között

2024. március 1.

02.28.

Nem is olyan régen, decemberben még arról szóltak a hírek, hogy az osztrák OMV és az ADNOC (Adu Dhabi National Oi Company), az abu dhabi nemzeti olajtársaság kevesebb, mint 24 órára volt attól, hogy bejelenthessék a megállapodást arról a 30 milliárd dolláros üzletről, amelynek segítségével egy új piacvezetőt hozhatnak létre. Különösen azért volt ok az optimizmusra, mert ugyan a tárgyalások júliusban kezdődtek, de azok igen intenzívek, hatékonyak és előrehaladottak voltak év végén.

Múlt pénteken viszont arról cikkezett a Financial Times, hogy egyrészt miközben az ügylet végső hatósági engedélyezése a vártnál tovább tart, több olyan kérdés is felmerült, amelyben – legalábbis egyelőre – a felek nem tudtak megállapodni. Többek között nincs egyetértés a munkahelyi garanciákban, az elnök személyében, de a létrehozandó új vállalat nevével kapcsolatosan sem tudtak még egymás tenyerébe csapni, ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy eleve igen összetett ügyletről van szó.

Az alapvető elképzelés az, hogy a műanyagipari gyártásban használatos poliolefinek két specialistáját, a kereszttulajdonban lévő Borealis AG-t és a Borouge Plc-t egyesítenék a tulajdonosok, amellyel nem csak egy új piacvezető vállalatot hoznának létre, de – ahogy fogalmaznak – Európa és a Közel-Kelet szakértelmét is összegyúrnák. Az OMV 75%-os részesedéssel rendelkezik a tőzsdén nem jegyzett Borealisban, a fennmaradó rész pedig az ADNOC tulajdonában van, miközben a tőzsdén jegyzett, nagyjából 20 milliárd dolláros értéket képviselő Borouge 54%-ban az ADNOC, 36%-ban pedig a Borealis tulajdonában van. Tavaly júliusban az OMV úgy fogalmazott, hogy a fúzióval „egyenrangú partnerekké váljanak a potenciális növekedési akvizíciók közösen ellenőrzött, listázott platformja alatt”. A Borealis teljesítménye azonban a közelmúltban alábbhagyott, miközben az OMV-nek is kevesebb készpénze van felvásárlásokra, mint az ADNOCnak, ami nagyobb kihívást jelenthet az egyenlő partnerség fenntartásának a jövőben. Az OMV-vel folytatott tárgyalás csak az egyik az ADNOC számtalan, hasonló terve közül. Emlékezetes, hogy tavaly júniusban kereste meg a Bayerből 2015-ben kivált és meglehetősen sikeresen piacra lépő Covestro AG-t, a német vegyipari csoportot egy, részvényenként körülbelül 55 eurós "informális", egyébiránt akkoriban arbitrázs-lehetőséggel kecsegtető felvásárlási ajánlattal, amelyről mi magunk is beszámoltunk.

A tárgyalások elakadásáról szóló híreket az ADNOC nem akarta kommentálni, az impozáns osztalékhozammal büszkélkedő osztrák vállalat pedig csak annyit tartott fontosnak megerősíteni, hogy „folyamatban lévő és nyílt végű tárgyalásokat folytatnak az ADNOC-kal”, azaz az ügyet közelebbről ismerő források is úgy látják, hogy megvan még a lehetőség a megállapodás véglegesítésére.

Forrás:
FT
Marketscreener
Kép forrása: Freerange

 

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező