FÉL(VE)VEZETŐK

2023. december 8.

12.06.protipp

Az Egyesült Államok és Kína között már régóta fennálló rivalizálás a félvezető technológiával kapcsolatban a folyamatos megrázkódtatás veszélyét jelenti a chipszektor számára. A Citi elemzői szerint bár a feszültségek ellenszelet jelentenek az olyan népszerű chip-részvények számára, mint az Nvidia, számos vállalat mégis jó helyzetben van.

A tajvani sebezhetőség és a nemzetbiztonsággal kapcsolatos félelmek miatt, szélesebb körű megfontolások ösztönzik az amerikai és az európai befektetéseket a félvezetőgyártásban, miközben Kína viszont saját öntödéibe való befektetéssel reagál technológiaimportjának korlátaira. Összességében ez a félvezető berendezésekbe történő beruházások hatalmas hullámát eredményezi – a Citi szerint csak az amerikai és az európai uniós vezetés erőfeszítéseinek eredményeként mintegy 100 milliárd dolláros többletkiadást tesz ki kormányzati szinten. Számos technológiai szereplő részesülhet előnyben: a Taiwan Semiconductor Manufacturing, a Samsung Electronics és az ASML, az Egyesült Államokban pedig az Applied Materials és a GlobalFoundries.

„A félvezető berendezések terén a legjobb választásunk az ASML és az Applied Materials, mivel mindegyiknek domináns pozíciója van” – írta Chris Danely, a Citi elemzője. Az Applied Materials (AMAT) a félvezető-gyártó berendezések legnagyobb amerikai gyártója, és a Citi arra fogad, hogy mivel vezető szerepet tölt be az anyaggyártásban, ezt a pozíciót hosszú távon is meg tudja őrizni. A részvény több mint 50%-kal drágult idén, egészen 157 dollárig száguldott, jelenleg 146 dollár az árfolyama. A Citinek vételi besorolása és 170 dolláros célára van az Applied Materials esetében.

A holland ASML cég domináns pozícióval rendelkezik abban, hogy a „litográfiai” gépeket létfontosságúvá tegye a félvezetők gyártásához, és a Citi arra számít, hogy az új gyártóhelyeket építő európai chipgyártó cégek egyik fő haszonélvezője lesz. A Citi vételi minősítéssel és 780 eurós célárral rukkolt elő az ASML-részvényeknél. Az amszterdami ASML-részvények jegyzése ma 648 euró körül zajlik, míg a Nasdaqon 694 dolláron kereskednek vele.

A Tajvannal kapcsolatos geopolitikai aggodalmak joggal tűnhetnek ellenszélnek a Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) számára, de a Citi abban bízik, hogy továbbra is a világ legnagyobb szerződéses állománnyal rendelkező chipgyártója marad. „Úgy gondoljuk, hogy a TSMC továbbra is domináns marad, tekintettel arra, hogy komoly előnye van a gyártásban, és a részvény továbbra is az egyik legjobb választás, bár a Samsung és a GlobalFoundries (GFS) is profitálhat a Tajvanon kívüli másodlagos beszerzésekből” – írta Danely. A Citi vételi besorolás mellett 70 dollárra tartja a GlobalFoundries-t, amellyel most valamivel 52 dollár alatt kereskednek.

Szembetűnő, hogy a Citi kedvezményezettjeinek listájáról hiányzik az Intel. Az Intel a rivális TSMC-vel és a Samsung Electronics-szal bővíti öntödei üzletágát, de az elemzők pesszimisták a kilátásait illetően. Többek között a tapasztalat és a méretgazdaságosság viszonylagos hiányára hivatkoznak. „Úgy gondoljuk, hogy az Intel nem fogja tudni sikeresen megvalósítani öntödei ambícióit, mivel annyira le van maradva a TSMC mögött, és nem bizonyította, hogy versenyképes öntöde tudna lenni, ráadásul az analóg vállalatoknak alacsonyabb lesz a növekedésük. ” – írta Danely, aki semleges besorolással és 34 dolláros célárral rendelkezik az Intel részvények vonatkozásában.

A jelen írásban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak! A jelen írásban foglaltak célja kizárólag tájékoztató jellegű információk közlése a befektetőkkel. A jelen írásban  foglaltakat a PFN Prestige Financial Zrt. (székhely: 1024 Budapest Ady Endre utca 19/A 2. emelet; cégjegyzékszám:  09-10-000536), az Erste Befektetési Zrt. (tevékenységi engedélyének száma: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002, tőzsdetagság: Bét Zrt.) közvetítőjeként készítette.

 

Forrás: Finance Yahoo

Kép forrása: Medium

 

Friss tartalmakért iratkozzon fel
a Prestige Financial Nézőpontra!

* A csillaggal jelölt mezők kitöltése kötelező